четвер, 8 вересня 2016 р.

Про переліки навчальної літератури, що має відповідний гриф Міністерства освіти і науки України, для використання у загальноосвітніх навчальних закладах у 2016/2017 навчальному році

З метою упорядкування навчальної літератури і програм, що рекомендуються для використання в навчально-виховному процесі у загальноосвітніх навчальних закладах, Міністерство освіти і науки надсилає: Перелік навчальних програм, підручників та навчально-методичних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання у початкових класах загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням українською мовою у 2016/2017 навчальному році; Перелік навчальних програм, підручників і навчально-методичних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання в основній і у старшій школах у загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням українською мовою у 2016/2017 навчальному році; Перелік навчальних програм, підручників і навчально-методичних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин у 2016/2017 навчальному році. Зазначені переліки розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства освіти і науки України: www.mon.gov.

Тест на знання програми

В мережі з'явився тест на знання оновлених програм Директор Стрийської школи на Львівщині Сергій Запісов розробив і виклав у відкритий доступ тест на знання змін до оновлених програм початкової школи. Експрес-тест розрахований для вчителів початкових класів, які бажають здійснити самоперевірку на предмет знання ключових змін в оновленій програмі початкового навчання 2016-2017 навчального року. Автор онлайн-тесту перед виконанням завдань тесу рекомендує ознайомитись з коментарем-підказкою. Тест містить 25 завдань. По завершенню роботи над тестом кожен бажаючий отримає свій результат. За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, створений тест вже пройшли понад тисяча вчителів. «Це прекрасний приклад того, як нові технології дають змогу швидше і ефективніше доносити інформацію. Але найголовніше - це приклад того, що саме директори шкіл своєю позицією можуть пришвидшувати запровадження нових підходів до викладання у школах», - наголосила міністр. Разом з тим, Лілія Гриневич зазначила, що від низки батьків надходять звернення, що на батьківських зборах вчителі дають зрозуміти, що не поспішатимуть із виконанням оновлених програм, критеріїв оцінювання і методичних рекомендацій. «Нагадую райуправлінням освіти про необхідність провести засідання методичних об'єднань вчителів-початківців і донести до всіх фахівців запроваджені зміни. Вся інформація про оновлення для початкової школи є на сайті МОН», - наголосила Лілія Гриневич.